Andningsövningar

Slut ögonen för en stund och ta ett djupt andetag. Hur andas du? Andas du med bröstkorgen eller med magen? Många av oss andas med bröstkorgen men luften behöver komma ända ner i magen för att uppnå sitt fulla syfte. Att lära sig andas rätt är en livsinvestering.

Andas i en fyrkant.

En skön övning om du behöver få ner stressen i kroppen. Upprepa sekvensen till du känner dig lugnare.

 • Blunda och föreställ dig en fyrkant.
 • Placera din inre blick på nedre vänster hörn av fyrkanten och följ med blicken vänstra sidan av fyrkanten och räknar till fyra.
 • Låt nu blicken följa den övre kanten av fyrkanten. Från vänstra hörnet till det högra hörnet, medan du håller andan och långsamt räknar till fyra.
 • Låt nu blicken följa det övre högra hörnet till det nedre högra hörnet, samtidigt som du långsamt andas ut och räknar till fyra.
 • Följ nu med blicken kanten tillbaka till vänstra nedre hörn och håll samtidigt andan och räkna till fyra.

Andas i en trekant

En del har svårt att hålla koncentrationen mellan andning och pauser när man andas i en fyrkant, därför kan det ibland vara lättare att andas i en trekant istället.

 • Blunda och föreställ dig en trekant.
 • Placera din blick på nedre vänstra hörnet av trekanten och andas in och räkna långsamt till tre, samtidigt som du för din inre blick till toppen av trekanten.
 • Andas långsamt ut och räkna till tre, samtidigt som du följer trekantens sida från toppen till högra nedre kant.
 • Följ nu blicken tillbaka till vänstra nedre hörn samtidigt som du håller andan och räknar till tre.

Alternera näsborrarna i andningen

En behaglig och skön övning som hjälper till att balansera kroppens högra och vänstra energisystem.

 • Ta ett djupt andetag och töm sedan lungorna med luft så mycket som du bara kan.
 • Stäng höger näsborre med din högra tumme, andas in med din vänstra näsborre och räkna till fyra. Håll andan och räkna till två och andas ut och räkna till fyra. Repetera tio rundor.
 • Stäng nu vänster näsborre med höger ringfinger, andas in med din högra näsborre och räkna till fyra. Håll andan och räkna till två och andas ut och räkna till fyra. Repetera tio gånger.
 • Andas in och stäng vänster näsborre med höger ringfinger, andas ut med höger näsborre och räkna till fyra. Håll andan och räkna till två. Andas in genom höger näsborre och räkna till fyra. Håll andan och räkna till två. Stäng höger näsborre med höger tumme och andas ut med vänster näsborre och räkna till fyra. Håll andan och räkna till två. Repetera tio rundor.

Att använda andningen som ett redskap är en lång och omfattande tradition inom yoga. Att andas rätt och medvetet skapar fritt energiflöde i hela din kropp. När du andas djupt och lugnt påverkas ditt mentala sinne och din fysiska kropp.

LÄS MER

När du andas långa och djupa andetag, fördelas blodet ut till våra organ. Detta medför att man kan tillgodogöra sig maximalt med syre ner på cellnivå som i sin tur renar blodet från toxiner och slaggprodukter. Med mindre toxiner i kroppen kan immunförsvaret göra sitt jobb, det vill säga, hålla dig frisk.

LÄS MER

Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki