Tålamod

Har ni gjort som jag? Njutit av solen och det fantastiska vädret som vi har haft under veckan? Får erkänna att det varit svårt att sätta sig vid tangentbordet och lägga fokuset på mitt bokmanus, men jag har skött mig. Publiceringen blir senare än vad jag dock tidigare planerat, inte på grund av det fina vädret, men från råmanus till färdig bok, var en större process än vad jag trodde. Men jag ser i alla fall ”ljuset i tunneln” och känner nästan min bok i min hand då jag blundar. Men jag har så svårt att tänka TÅLAMOD. Vill hålla i min bok NU!

Jag tror aldrig jag har träffat ett barn som inte tycker om att röra på sig. Har nog aldrig heller träffat ett barn som sagt nej till att leka och umgås med en vuxen. Mina gamla förskolebarn, älskade dessa avslappningsdagar som vi hade, då vi lekte, rörde på oss och reflekterade tillsammans. Barn och vuxen som fick lika stor plats, i en härlig närvaro.

I dag har jag bjudit in min väninna Mona för att svara på några frågor om hennes sätt att se på att yoga tillsammans med barn.

Barn och Yoga – DEL TVÅ

Hur kom det sig att du fick upp ögonen för att yoga?

Jag följde med en arbetskamrat till en yogaklass, det blev kärlek direkt. På den vägen är det….

Varför är yoga bra för barn?

Utmattningsstress ökar och går neråt i åldrarna. Barnen påverkas helt klart på ett eller annat sätt. I mitt jobb som förskollärare möter jag allt fler barn som är oroliga och har svårt att koppla av. För mig är barnyogan en oas. Ett tillfälle att bara få vara. Att få skratta, leka, duga och andas. Ett tillfälle att känna skillnad på aktivitet och avkoppling. Förhoppningsvis får de med sig redskap för livet.

Hur brukar du starta dina barnyogaklasser?

Vi hälsar på yogakatten som alltid är med och så låser vi upp vår fantasi med en magisk nyckel. Med de yngre barnen ritar vi också en osynlig gräns runt yogamattan, där ska vi vara under större delen av passet. Sedan gör vi någon andningsövning för att komma ner i varv.

Yogakatten och den Magiska nyckeln

Vilken är den bästa åldern för ett barn att börja yoga? Varför?

Jag är utbildad för åldrarna 3-11 år. Fast jag har haft 4 år som lägsta ålder, jag upplever att många yngre barn har behov att ha en vuxen med sig. Då kan familjeyoga vara ett alternativ, där yogar barn och vuxna tillsammans.

Kan barn med handikapp också vara med i dina klasser?

Absolut! Under vårterminens klasser deltog två barn med funktionshinder

Vilka fördelar ser du att yogan har gett till dina barn?

Avslappning, trygghet och glädje.

Vad skiljer sig barnyoga från vuxenyoga?

Det är ganska stor skillnad. Jag har ett tema, väver in sagor, fantasi och lekfullhet. I barnyoga kan en yogaposition få en helt annan betydelse. Positionen Hunden kan t.ex. bli ett indiantält, ett berg eller ett annat djur. Ju äldre barnen är ju mer liknar det ”vuxenyoga”.

Yogakort- ett bra hjälpmedel

Finns det en speciell händelse under någon av dina klasser, som du känner att det här var klockrent. Att både du och barnen är på rätt plats?

Med de yngre barnen är det glädjen och fantasin. Deras sätt att ge sig hän. De älskar att åka utför regnbågen! Med de äldre är det fantastiskt att se när de ligger i andningsfläta. Trygga och avslappnade ligger de i en meditation, med sitt eget huvud mot en kompis mage och med en kompis huvud mot sin egen mage.

Slutligen, har du något att tillägga? (Övrigt som du tycker pekar på att yoga är bra för barn (och vuxna)).

Jag tycker yoga är ett bra sätt för alla, oavsett ålder, att lära känna sig själv. Och att våga vara och stå upp för sig själv. Oavsett vad andra gör eller säger. I sommar erbjuder jag en aktivitet som jag kallar KROPP&KNOPP (Länk till pdf-fil) – SOMMARLOVSAKTIVITET

För er som vill läsa mer så finns här en intervju med Mona i Skövde Nyheter.

Ett viktigt budskap som jag själv försökte förmedla till mina förskolebarn, under alla mina år som pedagog var de här orden på bilden nedanför:

Ett viktigt budskap som jag nu också för vidare till alla er fina läsare; Du är tillräcklig som du är. Du behöver inte bevisa något för någon.

Nu får jag önska er en riktigt skön helg, njut av våren. Oavsett om det regnar eller solen skiner eller som det gör här just nu, åskar och mullrar med ömsom sol och regn, ANDAS och NJUT! Kramar finns som alltid till er alla. Ta hand om dig och varandra. Idag, imorgon och alla andra dagar!

Varma kramar//Anki

Har du läst mitt blogginlägg? Fanns det tankar som kom upp? Mejla gärna en kommentar eller dela inlägget ♥