Navelchakrat

Idag är det dags att titta på vårt andra chakra, navelchakrat som förknippas med färgen orange. Dess placering är mitt emellan naveln och ryggradens bas.

Bra kontakt med din inre känslovärld.

Navelchakrat innefattar allt som du tänker, känner och upplever om dig själv. Man njuter av livet och har kontakt med hela sitt känsloregister. Glädje, passion och skapande! Självförtroende och självkänsla hör till detta chakra. Förknippas också med relationer, sexualitet, kreativitet, livsglädje. Bra balans i navelchakrat gör att vi känner oss inspirerade och i sin fulla rätt till allt det goda i livet, oavsett vad det än gäller. Vänner, god mat, att ha genuint roligt. Ett skönt och härligt inre välbefinnande. En bra balans i navelchakrat öppnar upp för det liv och upplevelser som vi önskar ha in mer av i vårt liv.

Obalans i navelchakrat

Ett överaktivt navelchakra kan innebära att du har ett överdrivet behov av att omge dig med människor. Du har svårt att vara i din ensamhet, och även ett stort behov av att få bekräftelse från andra. Behov av makt och kontroll och ägande. Ägande av både materiella saker och ibland även ägande av andra människor. Medan ett underaktivt navelchakra kan i sin tur visa sig i att du har till exempel ingen sexlust, oförmåga att njuta eller en osundhet till att vara ensam. Social fobi. Man tappar lätt bort kontakten med sitt inre känsloregister och lever mer uppe i sitt huvud. Vågar inte ta egna beslut eller ta kontrollen själv.

Men det finns tekniker som kan hjälpa dig att hålla balans i dina känslor, i ditt navelchakra.

Vad kan man göra för att skapa balans?

Ryggflex – Sitt i klippställning. Gå ner på knä och sitt med hälarna under baken, med sträckt rygg och nacken rak. Placera dina händer på knäskålarna. Andas in och pressa fram svanken och lyft bröstkorgen mot taket. Andas ut och krumma ryggen bakåt. Huvudet skall vara centrerat under hela övningen. Tänk som en tråd som håller ditt huvud rakt. Flexa mjukt fram och tillbaka en till tre minuter, det ska inte göra ont. Avsluta med en djup inandning när du sitter centrerat, tänk färgen orange och känn energierna i ditt navelchakra.

Mantra / Affirmation Jag väcker min kraft och har kontakt med mitt inre.

Övriga tips

  • Omge dig med oranga saker! Smycken, kläder eller frukter som går i orange.
  • Lyssna på dig själv och din kropp. Vad vill den göra för att må bra? Gå på SPA? Njuta av vällagad mat som är bra för din kropp?
  • Fundera över vad sex betyder för dig? Hur uttrycker du din sexualitet?
  • Skriv ett kärleksbrev till dig själv
  • Anmäl dig till en kreativ kurs. Målarkurs eller varför inte matlagningskurs?
  • Dofter som sandelträ och apelsin sägs vara balanserande för navelchakrat.

Läs mer HÄR om navelchakrat


Skriv ett kärleksbrev till dig själv –

Skriv hur vacker du är.

Skriv allt du har uppnått i ditt liv.

Skriv allt som du känner dig tacksam för.


Kram och kärlek!

//Anki