Den självläkande människan

Jag är fullt övertygad om att människan har en enastående förmåga att läka sig själv. Ramlar du och får ett skrapsår på dina knän eller dina händer, då läker kroppen detta. Skär du dig på en vass kniv och får ett djupt skärsår, då läker kroppen detta. Så varför skulle inte kroppen kunna läka sig själv invändigt också? Bara för att du inte ser såret, kan det inte läka då?

Resumé;

Hösten 2016 fick jag utmattningssyndrom för andra gången. Det blev ett rejält plattfall för mig. Min kropp och mitt sinne slutade prata med varandra och jag tappade till slut  all min gnista. Plattfallet innebar flertalet kognitiva, somatiska och även psykiska symtom. Allt det som tidigare gett mig livslust, som exempelvis att skapa smycken och att skriva var längre inte roligt. Jag låg till slut bara i sängen med konstant värk och obrutbara tårar.

Efter fyra månader av sjukskrivning för återhämtning kämpade jag mig tillslut till smedjan eller satte mig framför datorn men ingenting kom. Jag var fortfarande helt blank i mitt sinne, det enda som kom var tårar. Fem månader efter den rejäla dippen fick jag äntligen in en rutin, att starta mina dagar med mediyoga, meditation och en smoothie. Sakta men säkert kände jag hur jag tryckte undan depressionen mer och mer, ut ur min kropp. Sakta men säkert kände jag hur den kreativa lusten kom tillbaka igen.

Fjorton månader har nu gått och än finns inte riktigt balansen mellan det fysiska, psykiska och det andliga. Men de fysiska symptomen känner jag att jag trots allt kan leva med. Jag accepterar att de finns där och att min fysiska kropp inte fungerar till 100 %. Men den mentala biten, den inre stressen av att ständigt gå omkring och vara irriterad, frustrerad och grubbla… Känna att man bara står och stampar på samma ställe när jag frustrerat vill så gärna gå framåt. Jag vill också leva! Där fanns det för mycket kvar i mig för att jag skulle kunna känna att det var okej att leva med denna utmattningssyndrom.

Efter fem träffar med min akupunktör

  • har jag bland annat fått ett betydligt bättre immunförsvar, idag kan jag träffa människor som är förkylda utan att bli sängliggandes efteråt. Det gick inte för några månader sedan. Träffade jag någon som var sjuk så låg jag med en rejäl förkylning med feber dagarna efter mötet. I dag får jag lite krax i halsen och täppt näsa efteråt, men min kropp fungerar och jag blir inte sängliggandes.
  • Innan akupunkturen hade jag migrän en gång i veckan, nu har jag haft ett migränanfall på två månader.
  • Innan akupunkturen var det inte helt ovanligt att jag fick en ångestattack när jag skulle göra något som jag viste skulle stressa min kropp.  Huvudsak, umgås i stora grupper. Jag fixar det nästan galant idag.
  • Jag känner en stor skillnad i kroppen, jag har inte konstant värk i kropp och bihålor länge.
  • Men den största skillnaden är den mentala delen. Jag oroar mig inte lika mycket längre, jag har inte lika mycket frustration och irritation i min kropp. När jag sitter i meditation, är det idag inte bara kroppen som vilar. Mina tankar kan äntligen slappna av och sätta sitt huvudsakliga fokus på att vara närvarande i stunden. Återhämtning.

Det är inte förrän idag jag själv kan se kopplingen att mina egna inre känslor har påverkat min fysiska kropp. Jag har varit för mycket uppe i mitt huvud för att inse sambandet till mitt utmattningssyndrom. Den inre stressen har blivit för intensiv och pågått under en för lång tid, därför har den biten varit allt för svår att få balans för mig på egen hand, trots rutinmässig mediyoga och mindfulness. Att jag kom i akupunkturens väg är jag oerhört tacksam och ödmjuk inför.

Använd akupunktur i förebyggande syfte, ta hand om din kropp och ditt sinne ∞

Det finns en del kvar att jobba på, och det behövs fler gånger av akupunktur för att jag ska få balans mellan mitt inre yin och yang.  Jag är hoppfull. Önskade dock att sjukvården haft ett bredare perspektiv på hela människan och inte endast fokus på stimulans på triggerpunkterna. För akupunktur finns inom sjukvården men det är en mycket förenklad variant än den traditionella kinesiska medicinen. Här i västvärlden används akupunktur som ett komplement, i Kina är det en hel behandling där man ser till hela människan och inte bara till sjukdomen.

If the energy circulates from the center to the extremities,

one will remain in perfect health

– Hua Tuo

Länktips

Nu önskar jag er alla en underbar dag. Kramar finns som alltid till er alla. Ta hand om dig och varandra. Idag, imorgon och alla andra dagar!

Kram och kärlek!

//Anki