Fyra tips på att öva upp din tacksamhet

Denna vecka har inspirationen att sitta framför datorn för att skriva ett blogginlägg varit ganska obefintlig. Ingen fantasi, ingen lust. VAD ska jag skriva om? Det hör i själva verket till ovanligheten att min hjärna är tom på ord. I vanliga fall bubblar det verbalt som en vulkan inom mig. Men det är väl som de säger i spelreklamen, ”en dag händer det”.

Men vet ni, igår kom orden då jag såg en bild bland mina foton i mobilen. En sommarbild som fick mig att minnas och le. Hela jag fylldes av en värme, kärlek och en enorm tacksamhet.

Ett hjärta fullt av tacksamma sommarminnen

Tacksamhet

Det finns så ofantligt mycket att vara tacksam för. Det gäller bara att påminna sig om dem, det gäller bara att fånga upp minnena och uppskatta dem. I varje mörker finns alltid ett ljus. Ta en paus, vila och andas så kommer inspirationen återigen.

Men tacksamhet kräver lite engagemang och övning från dig, och här kommer fyra tips från mig.

Mina fyra tips på att öva tacksamhet

Försök minimera klagande och negativa kommentarer. Kortfattat, minimera tiden på sociala medier för där sväller det över av hårda och tråkiga ord, speciellt vissa dagar. I veckan gick Skövde kommun ut med att de ska börja sopa gatorna nästa vecka. Det dröjde inte länge innan någon skrev ”Börja med att sopa trottoarerna innan ni tar vägarna, gör om gör rätt!”. Inte så kul att läsa vare sig för mig eller för den som ska utföra arbetet… Det var några som till och med klagade över att förra året var gatusoparna minsann väldigt sent ute, och folk hakade på den tråden och gnällde vidare. Men OH MY GOD! Lägg inte ditt negativa fokus på vad som hände förra året. Nästa vecka kommer de ju att börja sopa gatorna! Nästa vecka är vi ett steg närmare våren och sommaren. Känn tacksamhet för det.

Försök minimera klagande och negativa kommentarer. Japp, ni läste rätt, samma feta inledning som ovan men nu med en mer personlig innebörd. Lyssna på vad du själv säger och hur du formulerar dig. Är det mest gnäll och negativa ord som kommer ur din mun? Stanna upp och ställ dig frågan; är det här nödvändigt att säga? Blir jag glad av dessa ord och tankar? Är det här nödvändigt att dela? Gör jag någon annan glad och inspirerad av dessa ord och meningar? Har skrivit mer om detta i ett tidigare blogginlägg  – Hur talar du till dig själv?

Kom ihåg de mindre angenäma upplevelserna. Ibland kan det vara lättare att uppskatta livet som man har genom att gå tillbaka och minnas tidigare obekväma och oangenäma händelser. Ibland kan jag känna sån oerhörd tacksamhet när jag står och lagar mat (till saken hör att jag tycker det är ganska tråkigt att laga mat). Men för några år sedan kunde jag inte under en period hålla reda på en kastrull på spisplattan. Jag hade ingen aning om vad jag höll på med. Varför stod jag där? Vad skulle jag göra med denna kastrull som jag höll i min hand? Det var första tiden på mitt utmattningssyndrom. Idag kan jag hålla alla fyra plattorna igång inklusive ugnen. Och för det känner jag enorm tacksamhet.

Ge en komplimang varje dag till någon i din närhet. Säg något fint till den du lever med. Till busschauffören som tar dig dit du vill. Till brevbäraren som levererar din post i ur och skur. Säg tack till din vän som gillade ett av dina inlägg som betyder väldigt mycket för dig (återigen ett stort tack Mia). Och du, glöm inte att ge dig själv en daglig komplimang. Du är den viktigaste personen i ditt liv.

Veckans självreflektion

Titta dig i spegeln varje dag och säg något fint om dig själv. – Tack kroppen för att du bär mig varje dag. – Idag kommer bli den bästa dagen i mitt liv. – Idag känner jag mig glad, tacksam och full av energi. – Jag är tacksam för allt det fina som har hänt mig och för allt det fina som jag har runt omkring mig. – Wow va snygg jag är!


Behandla dig själv som du skulle behandla den personen som du älskar mest.

Med samma ömhet och kärleksfulla handlingar.

Vad tänker du om det som jag skrev idag? Mejla gärna dina tankar och kommentarer jag skulle bli så glad!

Önskar dig en trevlig helg och gå nu ut och skapa nya fina minnen att lägga till  i din minnesbank. En inre bank som du kan plocka lite i då och då.

Kram//Anki

LÄS GÄRNA OCKSÅ

Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki