Some say I´m to sensitive

but truth is I just feel to much.

Every word,

every action

and every energy

goes straight to my heart.

högkänslighet

Jag? Högkänslig?

Men herre gud räcker det inte nu med mitt förbannade utmattningssyndrom! Kan jag inte bara få vara mig själv, bara få vara Anki! Det var min första reaktion som kom då min terapeut för sex månader sa:

– Det låter som om du är högkänslig Anki…

Jag gick hem och fortsatte gråta. Tog fram mitt reflektionsblock. Andades och försökte landa i den nya ”diagnosen”.

När poletten trillade på plats

Den dagen jag själv kom fram till och accepterade att jag är en av de 15-20 % högkänsliga människor som finns idag, (HSP – Highly Sensitive Person) var det som en ström av lättnad sköljde över mig. Artiklarna jag läste om HSP, böckerna jag läste, det var som om poletten äntligen trillade ner. Jag började äntligen förstå mig själv på ett annat plan. Det förklarade en hel del då jag redan som liten snappade upp alla signaler och märkte alla plötsliga förändringar bland människor runt omkring mig. Jag kände andras känslor utan att riktigt förstå det. Jag har alltid avskytt överaskningar och högljudda platser. En stark känsla av utanförskap, missförstådd… annorlunda. Vilsenhet. Jag kände redan som liten när folk inte talade sanning… Jag fick tillslut lägga på mig ett skal av tuffhet och styrka som egentligen inte var jag.

Det var mitt utmattningssyndrom och en mening från min terapeut som fick mig att börja leta efter mer information om högkänsliga personer.

Vad ÄR högkänslighet?

Högkänslighet är en personlighetstyp och dessa personer har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittsmänniskan. Hjärnan fungerar också lite annorlunda. Det gör att högkänsliga lägger märke till mer, tar in mer intryck och bearbetar dem djupare. Det gör att de behöver mer tid och energi för att smälta intryck. Högkänsliga människor vill även gärna hjälpa andra människor, jag lyssnar och finns här om du vill prata ut.

Vanligaste kännetecknen

Här är några av de vanligaste kännetecknen för högkänslighet: listade av Charlotte Pehrson, bloggare på tidningen Nära

  • Behöver mer tid får återhämtning eftersom “batterierna” fortare tar slut
  • Bearbetar alla sinnesintryck djupare (känsel, syn, hörsel, lukt, smak)
  • Bearbetar även känslor och tankar på ett djupare plan
  • Blir lätt överstimulerade eftersom de bearbetar allt
  • Har ett rikt inre liv
  • Har stor förmåga att uppfatta detaljer och de subtila nyanserna i tillvaron, även när det gäller kroppsspråk och det som sägs “mellan raderna”
  • Har stor empatisk förmåga
  • Har ofta ett intresse för existentiella frågor och andlighet

Jag bockade av alla punkter på den listan. Hur många bockade du av?

Självtest

Vill du testa om du själv är högkänslig? Klicka på någon av dessa länkar nedan så kommer du direkt till testet. Länken öppnas i ett nytt fönster.

Boktips

Under denna sommar har jag läst boken Drunkna inte i dina känslor skriven av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. De myntade ordet starkskör, där man är superstark ena dagen för att i nästa ligga helt under isen.  En bra handbok där de delar med sig av sina egna och även av andras erfarenheter som högkänslig. Boken innehåller även konkreta tips på hur du som högkänslig ska kunna leva på ett bra sätt i denna ”mullriga” värld.

HÖGKÄNSLIG - HSP

HÖGKÄNSLIG – HSP

Nu önskar jag er alla en Kärleksfull dag och Gör meditationen till en del av din vardag. Du kommer märka att positiva förändringar kommer mer och mer in i ditt liv.

Kram och kärlek!

//Anki