Hej alla fina bloggläsare ♥

Efter en två timmars promenad i ett – 20 gradigt Skövde, är det extra skönt att tända en värmande brasa och krypa ner i soffan en stund. Tacksamhet vad man faktiskt har i sitt liv. Ett hem, tak över huvudet och en braskamin man kan starta upp för att värma en frusen kropp.

I dagens blogginlägg kommer jag skriva om högkänslighet (HSP). Ett viktigt ämne som behöver lyftas fram för en ökande förståelse.

Vad är högkänslighet?

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15–20 procent av världens befolkning, jämt fördelat mellan flickor och pojkar samt de flesta djurarter. Att vara högkänslig är ingen ny bokstavskombination, utan ett begrepp framtaget av psykologen Elaine N. Aron. Elaine är själv högkänslig och har forskat kring detta ämne i drygt 20 år. Under hennes forskningstid har därför också åtskilliga artiklar och böcker blivit publicerade inom detta ämne.

Vad innebär det att vara högkänslig?

Vi är alla unika människor och man kan därför inte säga bestämt att en högkänslig är si-eller-så men, rent generellt kan man säga att högkänsliga människor känner väldigt mycket. Vi föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet, därför bearbetar vi allting mer nyanserat. Vi uppfattar information och känslor som inte andra lägger märke till.

”Högkänsliga har ett rikt inre liv. Ett knoppande träd kan ge dem ett lyckorus.”

Det var min KBT terapeut som jag tidigare gick hos, som uppmärksammade efter några samtal att jag är högkänslig. Jag hade aldrig tidigare ens tänkt tanken. En sammanfattad förklaring över vad hon sa till mig den gången är:  ” En högkänslig har långa känselspröt som tar in information som inte alltid sägs rakt ut, därför får inte allt för sällan en högkänslig person en känsla som – Dina verbala ord överensstämmer inte alls med vad din känslokropp vibrerar ut -.” Det blev en förklaring till varför jag känner som jag gör ibland, under vissa situationer och tillsammans med endel människor.

Är du själv högkänslig?

Som jag skrev om tidigare i detta inlägg har Elaine N. Aron skrivit åtskilliga artiklar och böcker inom detta ämne. Hon har även tagit fram ett självtest som du kan göra för att själv se om du är högkänslig. Vill du veta om du är högkänslig hittar du två olika självtester HÄR.

Jag har själv gjort testet och har dessutom boken – Den högkänsliga människan, konsten att må bra i en överväldigande värld – Men då jag just nu har mitt fokus på mitt egna bokmanus, om min resa som ofrivilligt barnlös, har jag tyvärr inte läst ut Elaine Arons bok ännu. Kan dock säga att av det som jag har läst kände jag en stark igenkänningsfaktor.  Något som fastnade starkt hos mig var bland annat detta delstycke under rubriken ”Vad du behöver”:

Helande. Om du inte redan har gjort det behöver du börja läka de djupare skadorna. Du var mycket känslig som barn. Problem i familj och i skolan, barnsjukdomar och liknande påverkade dig mer än de gjorde för många andra. Dessutom var du annorlunda, och fick antagligen lida för det. Högkänsliga personer känner av de starka känslorna som behöver komma fram, och därför väljer de ofta att hålla tillbaka det inre arbete som är nödvändigt för att läka såren från det förgångna. Det är ofta klokt och att ta det sakta och försiktigt, men om du skjuter upp det kommer du bara att lura dig själv

Som sagt, det finns nog en stor del i detta att jag hamnade i ett utmattningssyndrom.

Vet du om att du är högkänslig och vill dela med dig av dina upplevelser? Mejla mig gärna, mejladressen hittar ni längst ner på sidan.

Önskar er alla en fin fortsättning på dagen. Själv ska jag fortsätta med mitt bokmanus, sitter och redigerar det sista kapitlet nu. Känner mig både lycklig och nervös samtidigt!

Stor kram till er alla!