Mediyoga – Töja, böja och stretcha

Mediyoga, eller medicinsk yoga är en terapeutisk yoga som jag varmt rekommenderar om ni inte testat ännu. Denna yogaform använder sig av mjuka fysiska övningar med fokus på att töja, böja, stretcha och det i samklang med din andning. Att den kan utföras på matta eller sittandes på en stol, är ett stort plus i kanten. Trots min värk och stelhet som jag hade i kroppen under mitt första år med utmattningssyndrom, klarade jag av att utföra mediyogans lugna rörelser. Ett fantastiskt verktyg att medvetet börja lyssna på sin kropp. Säger kroppen stopp, då lyssnar jag och töjer inget mer. (Något som en med utmattningssyndrom har varit dålig på att göra, lyssnat på sin mentala och fysiska kropp.)

Att medvetet följa sitt andetag, går som sagt som en röd tråd när man yogar. En lugn och avslappnad andning som hjälper syret att passera ut till cellerna på ett kontrollerat och optimalt sätt. Ni som har haft eller har stress i kroppen, vet att fokus på en bra andning hjälper dig att slappna av.

Tips på en bra mediyoga-instruktör

Ni som följt mig från början, vet att jag följer Yoga Kost Hälsa på sociala medier. Hon har en härlig och lugn röst och ger tydliga förklaringar till hennes mediyoga-pass som hon lägger ut gratis på youtube. Har ni inte hittat till henne ännu så följ mina länkar. Hade jag bott närmare Gröndal där hon utför sina fysiska mediyogaklasser, då hade jag varit en av de personer som närvarat under hennes pass.

Passa på att kika in på hennes hemsida redan nu. Där hittar ni ett fantastiskt erbjudande – Varje dag under 14 dagar får du en video som du gör hemma, med sköna yogaövningar, andningsövningar och meditationer som hjälper dig att:

  • hitta lugnet
  • sova bättre
  • få mer energi
  • få en skönare rygg
  • öppna ditt hjärta för mer kärlek i livet

med andra ord, du har inget att förlora, bara att vinna!

Beskrivande övningar

Det finns olika övningar som är ofta förekommande under passen. Nedan ger jag förtydligande beskrivningar som jag rekommenderar dig att öva på lite innan ett mediyoga-pass. Eller i alla fall läsa på hur man utför dem.

Djupandas

Andningen sker med långa och djupa andetag, in och ut genom näsan. Andas in genom näsan och känn hur först buken putar ut och därefter bröstkorgen. Andas ut och känn hur bröstkorgen sjunker ner och sen buken. Att djupandas är avslappnande och motverkar stress och spänningar. Vi syresätter även blodet och masserar de inre organen. Hjälper dig att se klarare på ett konstruktivt sätt.

Eldandas

Korta snabba andetag in och ut genom näsan.  Magen rör sig som vid en djupandning, putar ut när vi andas in och sjunker ner när vi andas ut, fast snabbare. Eldandning stärker nervsystemet och rensar ut slaggprodukter ur kroppen och hjälper oss även att fokusera och tänka klart. Hoppa över denna övning om du har mens eller är gravid.

Rotlås

En kraftig indragning av bäckenbottenmuskulaturen, samtidigt som naveln dras in mot ryggraden. Tre muskelsammandragningar i en övning. Först kniper du med anus, därefter urinvägsområdet och sist drar du in naveln och håller andan i 5 – 10 sek. Kan utföras på två sätt med andningen. Alternativ 1: Andas ut, därefter rotlås. Andas in och släpp rotlåset. Alternativ 2: Andas in, därefter rotlås. Andas ut och släpp rotlåset. Rotlåset hjälper energin att pressas upp längs ryggraden och stärker bottenmuskulaturen. Hoppa över denna övning om du har mens eller är gravid.

Mediyogapass för bättre självkänsla

Ett skönt pass som jag gjorde nu under morgonen. Skön start för att få in balans, kraft, energi och känna mer självkänsla.

Kram och kärlek!

//Anki