Ta vara på dina äpplen

I år har ett av våra äppelträd levererat så in i bängen! Jag har ingen aning om vad det är för sort då det stod här redan när vi flyttade in för åtta år sedan. Men galet god äppelsort är det i alla fall. Talesättet – Ett äpple om dagen håller doktorn borta – gäller inte i vårt hem just nu, utan här är det äpplen morgon, middag och kväll, och jag njuter tacksamt av varje tugga!

Har gett bort till både vänner och bekanta som velat ha, men ändå fyller de fortfarande upp en stor del av vårt kylskåp. Därför tog jag tag i mitt ”I-landsproblem” under helgen och tillredde en del av alla äpplen på olika sätt.

Hemgjord äppelmos

Som är tusen gånger bättre än den man köper i livsmedelsbutiker, den som innehåller massor av tillsatser och socker. Våra äpplen har redan en sötma i sig, därför kokade jag äppelmoset utan att röra i det vita sockret. Att tillsätta socker är en effektiv konserveringsmetod, därför håller en burk utan socker bara ca en vecka i kylskåp. Av den anledningen fryser jag in större delen av satsen och har en liten burk i kylskåpet till veckans havregrynsgröt. Sen är det bara att ta fram äppelmoset ur frysen då kylskåpsburken är slut.

Torkade äpplen

Lånade en svamptork av en vän och testade för första gången på att torka äpplen i en sådan. Mycket smidigt måste jag erkänna. Denna svamptork kunde man inte ställa in temperaturen på så en sådan kommer att inhandlas till nästa år. Då kommer rawfood äpplen att framställas med tillagning i temperatur max 47 grader. Mer nyttigt än onyttigt godis att knapra på som snacks eller i yoghurten. Supergott!

Färska äpplen i bitar

Äpplen behåller till stor del sitt näringsinnehåll även efter infrysning. Därför har jag även fryst in färska äpplen som jag delat i bitar till vinterns smoothie.


Äpplen innehåller C-vitamin samt även en hel del antioxidanter som boostar ditt immunförsvar. Innehåller även lösliga och olösliga fibrer som hjälper till för en god matsmältning. (Källhänvisning KURERA)


Har du tips på något roligt recept med äpplen, eller ett enkelt sätt att förvara dem på? Mejla mig gärna så kan jag dela med mig av dem här på min blogg 🙂

Kram och kärlek!

//Anki

Tidigare inlägg

Halschakrat