Tårtor och rutor
Botten
- 2.5 dl havregryn
- 1.5 dl kokos
- 1.5 dl mandelmjöl
- 0.25 dl honung
- 2 msk kakaosmör (smält)
- 0.5 tsk salt
- 2 msk vatten (Ev. lite mer. Prova dig fram)
Jordnöt och kolalager
- 2 dl dadlar
- 2 msk jordnötssmör
- 0.5 dl kokosolja (smält)
- 1 msk lönnsirap
- 1 krm vanilj
- 1 tsk salt
Chokladtäcke
- 1 dl kakao
- 1 dl kokosolja (smält)
- 0.5 dl lönnsirap
Gör så här
Börja med att ställa alla ingredienserna i rumstemperatur. Kakaosmör och kokosolja på 40 grader i ugnen så de blir flytande.
Vik ett smörpapper så det får kanter. Botten mäter ca 20*20 cm. Vill du så kan du placera papperet i en form, mindre risk att chokladtäcket rinner ut.
Lager ett – Mixa först alla torra ingredienser till botten, fint. Tillsätt sedan resten och prova dig fram med vattnet tills den är lagom kladdig för att kunna tryckas ut i formen. Tryck ut i formen och ställ åt sidan.
Lager två – Mixa alla ingredienser till jordnöt och kolalagret så det blir till en mjuk kola. Och tryck ut kolalagret i formen med en slickepott.
Lager tre – Lägg alla ingredienserna till chokladtäcket i en skål och rör/vispa helt slätt. Häll över.
Ställ i kylen för att stelna. Skär sen upp dem i rutor och njut av en härlig rawfika.
Receptet har jag hämtat från Råfikakerstin men ändrat lite i receptet. Valde att ta ett kryddmått vanilj istället för en tesked i jordnöt och kolatäcket då jag inte vill ha den så söt. Nästa gång kanske jag strör över lite flingsalt på chokladtäcket som också kanske får innehålla en skvätt kaffe.
Botten
- 3 dl solrosfrön
- 2,5 dl urkärnade dadlar
- 3 msk kakao
- 1 msk vatten
- 1 dl kokosflingor
Fylling
- 50 g mörk choklad
- 2,5 dl cashewnötter
- 8 msk kokosgrädde, tjock
- 2 dl dadlar
- 3 msk kakao
- 3 msk kokosolja, utan smak
- 2 tsk vaniljextrakt
- 0,5 tsk salt
Gör så här
Botten
- Lägg solrosfröna i en mixer och mixa tills det blir ett fint mjöl.
- Tillsätt resten av ingredienserna för botten och mixa tills smeten är jämn och håller samman.
- Pressa ned smeten i en form med löstagbara kanter. Lägg bakplåtspapper i botten då blir det enklare att föra över tårtan på et fint fat efteråt.
Fyllning
- Lägg cashewnötterna i en mixer och mixa tills det blir ett mjukt, krämigt nötsmör. Det kan ta en liten stund, ge inte upp. Du kan behöva stanna och skrapa ner från sidorna ett par gånger.
- Smält chokladen.
- Lägg resterande ingredienser till fyllningen i en mixer eller matberedare och mixa tills det är helt slätt och krämigt.
- Häll fyllningen på den nyss utpressade botten och ställ i kylen ett par timmar, gärna över natten.
- Servera med några hallon och grädde eller glass.