Hej alla fina bloggläsare ♥

Stress är i grunden en förmåga i vår kropp, som fungerar som en problemlösare när vi är hotade av någon yttre fara. Att uppleva stress är därför en del av livet, det kan man inte komma ifrån. Skillnaden är dock att förr var stressen mer kortvariga och reagerade på mer reella fysiska faror som exempelvis attacker från rovdjur. Skillnaden är dock att i dag har stressen blivit mer långvarig. Det uppstår oftare situationer i dag där vi inte kan välja mellan att -Fly eller Kämpa. För att benämna några få, Höga räntor. Stressande möten där man inte vet om man blir hörd eller kan göra skillnad. Otrygga anställningar. Dagens tillvaro har även blivit fylld med olika inre och yttre krav och förväntningar på oss själva.

För att få ett hållbart liv är återhämtning en viktig del för att vi inte ska drabbas av en osund stress, som i längden kan vara farlig för din hälsa. En stress som tillslut kan sätta sig i minsta lilla cell och vägra släppa taget med värk och orostankar. Alla vet egentligen i dag, får vi inte tillräckligt med återhämtning finns en risk för att vi drabbas av utmattningssyndrom.

Avsätter DU tid för återhämtning och vila?

Jag som redan har hamnat i utmattningssyndrom, märker idag att stresströskeln är lägre än de flesta andras. Jag märker så väl då jag slarvat, då jag inte prioriterat det som jag vet är så oerhört viktigt för mig att jag inte ska trilla dit igen. I söndags blev jag överraskande påmind. Det har varit en helt fantastisk vecka med fina möten med vänner, men under tiden som allt roligt har hänt omkring mig, glömde jag bort att ta extra fokus på medvetna och närvarande pauser.

Därför har det nu blivit några dagar med att, Bara-vara-i-tystnad-och-i-vila. Fokus på medvetna andetag på min yogamatta. Med en penna i min hand framför mitt reflektionsblock. Med en penna i min hand framför mitt skissblock till ideer till nya silversmycken. Medvetna andetag framför min värmande sprakande braskamin efter en kylig vinterpromenad. Plus tidiga kvällar i säng med många timmar av sömn.

Dagens andningsövning har en lugnande effekt.
  • Andas in genom näsan och räkna samtidigt till fyra.
  • Andas ut genom näsan och räkna samtidigt till åtta.

Upprepa övningen under ett par minuter. Jag rekommenderar att du gör denna andningsövning dagligen. Den tar inte lång tid, behöver heller inga verktyg mer än ditt andetag som du ändå alltid bär med dig.

Önskar er alla en fin fortsättning på denna dag.

Stor kram till er alla!