Två enkla övningar att träna mindfulness

Den största utmaningen i mindfulness är att fokusera på vad som händer just här och nu, och att vara medvetna om det vi gör. För det är just här och nu som livet pågår. Vad som hände i går kan vi inte ändra på, det har ju redan hänt. Och ingen kan med säkerhet veta vad som händer i morgon.

Små steg i din vardag

Det är lättare sagt än gjort att bara släppa tankarna och, LET IT GO. Det är lätt att man ger upp när man inte märker en förändring på en gång. Men kom ihåg det gamla talesättet – Rom byggdes inte på en dag. Ha rimliga förväntningar och hoppas inte på några ”mindfulness mirakler” över en natt. Att börja lyssna på kroppen är inget kvick fix utan det tar tid.

Två enkla övningar i att vara mindfulness

Två mycket enkla övningar som du kan göra till en naturlig del i din vardag.

Tips nummer ett – Medvetna andetag

Starta dagen med att ta några medvetna andetag redan i sängen.

  • Följ ditt andetag in genom näsan och hela vägen ner till magen, och så upp igen. Upprepa under ett par tre minuter. En enkel övning som gör att du koncentrerar dig på din andning, att andas fokuserat och medvetet.

Tips nummer två – Pausa och notera högt för dig själv

En mindfulness övning där du noterar saker du hör, ser och känner runt omkring dig.

  • Säg högt tre saker som du hör just nu
  • Säg högt tre saker som du ser just nu
  • Säg tre saker som du känner just nu (stolen mot ryggen, pennan i din hand, fötterna mot golvet etc)
  • Att säga högt det du ser, hör eller känner hjälper din hjärna att lättare uppmärksamma det som finns omkring dig. Att vara närvarande i nuet.

Små steg för att bli mer mindful kan göra stora framsteg i hela din kropp.


Kram och kärlek och ha en underbar fredag och helg!

//Anki

Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki