Hej alla fina bloggläsare ♥

Jag yogar och mediterar för att få en paus från olika tankar, för att hålla min kropp i balans. Kortfattat, jag tar mig den här tiden för att lyssna på vad min kropp känner, tänker och hur den mår.

Ju mer jag landar i kroppen, vågar jag vara mer mig själv. Jag duger som jag är, jag räcker till. Det är en rätt skön känsla. Men det är tufft  ibland, för både kropp och sinne att göra alla dessa förändringar som sker när jag lyssnar innåt, det är absolut ingen kvick fix, men mycket nödvändig. Ibland kan jag bara inte låta bli att tänka – Tänk om jag börjat tidigare.

Ibland funderar jag på min tid som pedagog inom barnomsorgen. Hur ofta jag träffade osäkra barn som inte kände att de dög som de är. Då jag alltid haft ett stort intresse för kropp och själ, att allt faktiskt hör ihop, hade jag en dag i veckan en stunds avslappning. Då rummen var mycket små på förskolan, delade jag in barnen i två grupper som fick turas om att komma in till mig. När de klev in i rummet som jag förberett, blev alla tysta och smög in och satte sig på en varsin filt. Endel blundade medan några fokuserade på det fladdrande ljuset bredvid mig.

Efter en stund började jag berätta en saga med olika rörelser till. Bland annat:

Sagan om sköldpaddan som blev rädd.

  1. Det var en gång en sköldpadda som en dag hörde ett konstigt ljud. Han såg inte vart ljudet kom ifrån och gömde sig därför i sitt skal. (Sitt i meditationsställning. Böj huvudet ner och armarna runt om huvudet och sträck ut ryggmusklerna. Upprepa några gånger, som om man leker tittut fast händerna bakom huvudet.)
  2. Efter en stund blev allt tyst, det konstiga ljudet hade försvunnit. Därför vågade han kika fram försiktigt och titta sig omkring. Han andades in och tittade först åt vänster, och så andades ut och samtidigt åt höger. Sen till vänster igen och sen till höger. (Ut med armarna rakt ut från axlarna med handflatorna uppåt, böj armbågarna i 90 grader. Andas in genom näsan, vrid överkroppen åt vänster, andas ut genom näsan när du vrider åt höger. Skön vridning för bröstryggen. Gör vridningen några gånger.)
  3. När han inte såg något farligt, slappnade han av och tittade ut ur sitt skal. Solen sken och det var varmt och skönt. Han bestämde sig därför för att gå ner till vattnet och bada en stund. Där la han sig  som en båt med sitt runda skal, gungade tillsammans med de mjuka vågorna. (Ligg på rygg och lyft upp knäna upp mot bröstet och knäpp händerna kring dem. Gunga lugnt från sida till sida. Skön massage för ryggen.)
  4. När sköldpaddan hade gungat färdigt, blundade han och flöt med armar och ben utsträckta och kände hur skönt avslappnad han var i hela kroppen. (Ligg på rygg, armar och ben utsträckta och avslappnade.) Här brukade jag göra en kroppscanning. Hur det känns skönt och avslappnat från tårna ända upp till hjässan. Avslutades med en stunds tystnad.
  5. Plötsligt hörde han sin mamma ropa från stranden: ”Kom in och ät.” Därför fick han sträcka på sig lite, armarna, benen och fötterna och så gäspade han skönt och öppnade försiktigt sina ögon. (Väck kroppen genom att sträcka ut armar och ben och GÄSPA.)

Vi startade alltid dessa stunder med en stunds reflektion. Hur känns det i din kropp just nu? Och avslutade likaså. De fick en stund att själva reflektera, om de märkte någon skillnad innan sagan och hur det kändes efter avslappningen.

Det fanns en pojke som inte ville vara med på övningarna alla gånger. Han ville ändå komma in i rummet och bara vila på filten en stund och lyssna på min saga. Ibland la han sig ner och ibland satt han upp och blundade. Helt okej för mig och även för de andra barnen. (Här kom jag att tänka på ett talesätt; Barn gör inte som man säger, utan som man gör.) Att tvinga någon sänder ut fel signaler. Kan blockera tankar och känslor, i stället för att öppna upp. Men han ville alltid berätta efteråt, under reflektionstiden, hur hans kropp kändes mycket lugnare.

Nu tackar jag er alla som läst mitt blogginlägg, dela gärna om du gillade min saga så fler får ta del. I nästa blogguppdatering kommer en intervju med en yogalärare, om hennes tankar om barnyoga. En väninna till mig som har både barn- och vuxenyoga. Missa inte det.

Kramar finns som alltid till er alla, hoppas ni får en fin valborg. Ta hand om dig och varandra. Idag, imorgon och alla andra dagar! //Anki