Följ mig på sociala medier

Tips på bra böcker

Några böcker som jag läst och varmt rekommenderar, de som i huvudsak handlar om personlig utveckling och mental träning.

Jag har själv publicerat en kortare självhjälpsbok med reflektioner och tänkvärda tips. Skriven under tiden som jag arbetade med mitt utmattningssyndrom. Boken finns i e-boksformat eller pdf och heter Livet – Här och Närvaro och är helt och hållet gratis.

Ett vet jag säkert

Ett vet jag säkert – Oprah Winfrey

En bok som jag önskade att jag själv hade skrivit då jag sitter och nickar instämmande till varenda rad som Oprah har formulerat ner. I denna bok har hon samlat några av sina mest tänkvärda krönikor på ämnen som glädje, tacksamhet, möjlighet och kraft. En bok som jag som varmt rekommenderar och plockar fortfarande fram då och då.

”Jag tror att vi gör vår väg mycket svårare än den behöver vara. Vår kamp och vårt motstånd mot det som är trasslar in oss i ständigt kaos och frustration – när det egentligen är så enkelt. Var mot andra som du vill att de ska vara mot dig.Och kom ihåg Newtons tredje lag om rörelse: Två kroppar påverkar alltid varandra med lika stora men motriktade krafter. Den energi du skapar och släpper lös i världen kommer du att få tillbaka, på olika sätt.” //Oprah Winfrey

Skapa ditt drömliv

Skapa ditt drömliv – Hur självsabotörer blir självhjälpare

”Splittraren” ”Perfektionisten” ”Prestationsprinsessan” Offerkoftan”… Vilken självsabotör känner du igen och står omedvetet (eller medvetet) i vägen för din lycka? I boken medverkar 15 kvinnliga ledare och entreprenörer som var och en reflekterar över sin självsabotör och hur sabotörerna medvetandegörs och blir istället till självhjälpare. Boken innehåller personliga reflektioner och övningar som har en hög igenkänningsfaktor. När man läser om sina egna självsabbotörer kan jag inte sluta att le. Livet och hur man fungerar som person blir så starkt påtagligt. En mycket underhållande bok.

”Till exempel självsabotören Jante håller dig liten så att du inte gör, eller vågar göra det du vill. När Jante blir observerad blir den till en kraft som gör att du vågar göra det du vill göra”. Text ur boken.

Du kan hela ditt liv

Du kan hela ditt liv – Louise L. Hay 

Denna bok har varit min trogna följeslagare under flera år. En bok om tankar och dess kraft, hur man reflekterar över livssituationer när kroppen säger ifrån. Hon har kartlagt sjukdomar och föreskrivigt nya tankemönster för att läka dem. Boken är en självhjälpsbok och jobbar mycket med affirmationer och hur var och en har en inre potential för personligt växande och självhelande.

Öva upp din medvetenhet. Tänk tankar som gör dig lycklig. Gör saker som får dig att känna dig väl till mods. Var tillsammans med människor som du trivs med. Ät det som din kropp tycker om. Gå i en takt som passar dig” // Text ur boken.

Ta plats med ansvar och generositet

Ta plats med ansvar och generositet – Mia Törnblom

Att våga leva det liv vi drömmer om utan att armbåga sig fram eller knuffa undan någon annan. Världen har redan för mycket av ”buffliga” människor som bara rusar fram. Generositet, kärlek och värme gör världen bättre. I boken guidar Mia Törnblom oss på vägen mot ett rikare, mer välmående liv. Ett liv där vi har en stark drivkraft, känner en grundtrygghet, drömmer stort och tar ansvar för våra handlingar och behov. En lättläst bok som inspirerar.

”Att ta plats handlar om att ge oss själva utrymme nog att våga leva de liv vi drömmer om utan att knuffa undan någon annan.” // Mia Törnblom

En liten bok om mindfulness

En liten bok om mindfulness – Patrizia Collard

En bok som bör finnas i varje hem, eller på varje arbetsplats. 96 sidor med mycket enkla mindfulness övningar på fem eller tio minuter, under hundralappen. Den är full av övningar, citat, inspiration och reflektioner för att minska stressen och istället hitta till lugnet i ditt liv. Välj den övningen eller reflektionen som passar för stunden och dagen.

”För varje dag blir jag allt mer övertygad om att var och en av oss är som en vacker diamant som bara behöver slipas lite här och där för att gnistra över hela ytan…” //Patrizia Collard

En kvinnas resa

En kvinnas resa – Agneta Sjödin

Boken handlar om Maria som beslutar sig för att hon behöver en förändring i sitt liv, hon beger sig därför iväg på den mytomspunna pilgrimsvandringen. En bok som väcker tankar och känslor då vi får följa hennes inre och yttre resa under denna vandringen. En bok jag hade svårt att lägga ifrån mig.

MARIA ÄR EN SÖKARE. Ständigt letar hon efter en bekräftelse och lockas av förälskelse och passion, men hon finner aldrig lyckan. Hur ska hon leva för att bli lycklig?… Text ur boken.

Den högkänsliga människan

Den högkänsliga människan. Konsten att må bra i en överväldigande värld – Elaine N. Aron

Har du levande fantasi och drömmar? Är egentid en nödvändighet för dig för att ladda dina inre batterier? Gör ljud och ljus dig överstimulerad? Om du har svarat ja, då kanske du är högkänslig. Författaren till denna bok, Eleane N. Aron är själv högkänslig och har skrivit utifrån sina egna upplevelser hur man som högkänslig kan göra det bästa i situationen. Att omgivningen och de högkänsliga själva borde fokusera mer på allt de har att erbjuda. Som högkänslig är man ofast intuitiva, kreativa, djupsinniga och medkännande. Det var en aha upplevelse att läsa denna bok. En polett som föll på plats.

”Högkänsliga personer har en tendens att vara mycket medvetna om andras lidande. Ofta har de en intuitiv förståelse för vad som behövs göras. Av den anledningen väljer många av dem ett serviceyrke som sin livsuppgift, och det är inte ovanligt att jobbet leder till utbrändhet.” Text tagen ur boken

Sinnets magi

Sinnets magi – Betty Shine

Boken är en guide till självhjälp och som uppmuntrar oss till att utforska tankens kraft. Innehåller personliga reflektioner och upplevelser samt olika övningar som utvecklar din mentala förmåga och fantasi. Kraften i att välja att tänka positivt och tro på sig själv.

”Skäms inte över att be om hjälp. Alla behöver vi göra det någon gång.” //Betty Shine