Balansera dina chakran

Följ mig på sociala medier

Man brukar tala om sju olika chakran, var och ett med olika färg och olika frekvens. De följer som i en spiral längst ryggraden i vår eteriska kropp, som ligger närmast vår fysiska kropp. Från slutet av ryggraden upp till toppen av vårt huvud, som livsenergihjul som snurrar motsols. Det sägs att kropp och själ är bundna till varandra och speglar varandra genom livet.

Allt hör ihop – sinne, kropp, själ, ande, känslor och tankar.

När chakran flödar fritt skapas balans, men när obalans uppstår, kan det visa sig i exempel fysisk smärta eller mental nedstämdhet.

Obalanser uppstår alltid först på energinivå för att sedan påkalla vår uppmärksamhet i vår fysiska kropp, i form av krämpor och sjukdomar. Ju fortare vi uppmärksammar symtomen, desto snabbare går det att återskapa balansen.

Gör det till en vana. Sitt ner en liten stund varje dag och lyssna på vad din kropp säger till dig. Behöver du hjälp med att balansera dina chakran?

storbild chakra

”Att balansera sina chakran innebär att balansera överskottsenergin och energibristen.”

LÄS MER HÄR OM STENARNAS BETYDELSE OCH KRAFT.

Första chakrat – Rotchakrat

SanskritMuladhara som betyder bas, stöd.

Färg – Röd

Element – Jord

Placering – Lokaliserat i basen av ryggraden. Svanskotan, bäckenbotten. Våra ben ses även som en förlängning av rotchakrat.

Nyckelord – Överlevnad, Det materiella. Jordar oss och förankrar oss i nuet. Grundläggande behov såsom mat för dagen och tak över huvudet samt den fysiska hälsan.

Balans – Du känner dig jordad, känner att du har grundtryggheten i livet, mat på bordet och tak över huvudet. Du tror på dig själv och vågar vara den du innerst inne är.

Obalans – Problem med blodcirkulation och könsorgan. Kan ge smärta i nedre delen av ryggen. Inre oro och osäkerhet på sig själv. Orsak till obalans  kan bero på pressande familjeangelägenheter, ekonomiska problem, stora livsomställningar till en vanlig förkylning. Oftast handlar det om omständigheter i livet som får oss att känna rotlöshet och vilsenhet.

Sten – Onyx, Agat, Röd Jaspis, Hematit. Obsidian. Karneol.

Bra aktivitet – Promenader, Yoga (gärna framåtfällningar där man ger efter för tyngdlagen, kommer ner i varv samt vänder oss inåt), Qigong. Gärna ute i naturen. Luta dig mot ett träd, blunda och bara andas.

Var alltid ärlig – Att tala sanning ger oss trygghet och stabilitet. Man behöver inte fundera på vad man sagt till andra och inte heller till vem man sagt det till.

Läs mer HÄR om detta chakra

Andra chakrat – Navelchakrat

SanskritSvadhistra som betyder ljuvlighet.

Färg – Orange

Element – Vatten

Placering – Tre fingrar under naveln.

Nyckelord – Relationer, sexualitet, känslor. Kreativitet, vår skapande förmåga.

Balans – Du litar till dig själv. Känner kreativitet och inre styrka. Livsglädje.

Obalans – Du ignorerar dina känslor och behov. Problem med ländryggen. Känner skuld och skuldkänslor. Svartsjuka och ensamhet. Sexuella problem och känslan av att vilja äga en annan människa. Behov av att äga materiella saker. Ovilja till förändringar.

Sten – Jade, Karneol, Bärnsten, Kalcit.

Bra aktivitet – Promenader, Yoga (Höftöppnare). Qigong. Thai-Chi. Gärna ute i naturen.

Skriv ett kärleksbrev till dig själv – Skriv hur vacker du är. Skriv allt du har uppnått i ditt liv. Skriv allt som du känner dig tacksam för.

Läs mer HÄR om detta chakra

Tredje chakrat – Solar Plexus

SanskritManipura som betyder ljuvlighet.

Färg – Gul

Element – Eld

Placering – En handsbredd ovanför naveln.

Nyckelord – Vilja, kraft och koncentration. Vårat personliga välbefinnande.

Balans – Inspiration, sympati och logiskt tänkande. Magkänsla för vad som är sant/falskt, rätt/fel. Här sätter vi tydliga och kärleksfulla gränser. Vi håller våra löften, både till oss själva och till andra. Styrka, självkänsla, dynamik och kraft till att våga förändring

Obalans – Mental inre stress, obeslutsamhet. Vågar inte ta risker. Dominans och själviskhet. Kontrollbehov, maktbegär och utnyttjande av andra. Vågar inte vara i stillhet, behov av att vara ständigt sysselsatt.

Sten – Agat, Tigeröga, Bärnsten, Citrin, Gul Jaspis.

Bra aktivitet – Kurs i självförsvar. Yoga. QiGong. Promenader ute i naturen.

När du vaknar på morgonen, skriv ner dina mål för dagen. När du går och lägger dig, skriv ner de mål du utfört under dagen. Våga ta beslut och risker. Gå utanför din bekvämlighetszon.

Läs mer HÄR om detta chakra

Fjärde chakrat – Hjärtchakra

SanskritAnahata som betyder samexisten mellan kropp och ande.

Färg – Grön

Element – Luft

Placering – Nära hjärtat, mitt emellan brösten.

Nyckelord – Balans, harmoni och kärlek.

Balans – Vi känner tillit till oss själva och till andra. Vi bryr oss om oss själva och andra. Vi känner generositet och har ett öppet hjärta till våra medmänniskor. Vi ser det goda i oss själva och i andra människor. Öppna upp för kärlek, medkänsla, harmoni, sämja och sinnesro.

Obalans – Känner rädsla och är ofta defensiv. Ser hellre till andras olycka än lycka. Känsla av övergivenhet. Extrem blyghet. Ett vidöppet hjärta har svårt att sätta en gräns på jaget och andra. Ledsna när andra blir ledsna. Glada när andra blir glada. Man tar in andras energier. Man kan känna sig ensam, ha svårt att visa empati och olust att förlåta.

Sten – Aventurin, Rosenkvarts, Flourit. Mossagat

Bra aktivitet – Yoga, Meditation, Qigong.

Be om förlåtelse om du sårat någon, förlåt de som sårat dig. Skriv ner allt det som du är tacksam för. Skriv ner alltid som du åstadkommit i livet.

Läs mer HÄR om detta chakra

Femte chakrat – Halschakra

SanskritVishudda som betyder rening

Färg – Himmelsblå

Element – Eter

Placering – Mitt i halsgropen

Nyckelord – Kommunikation, Inre vägledning och kreativitet.

Balans – Ställer rimliga krav på sig själv och på omgivningen. Uttrycker sig vältaligt och med respekt. Vi blir människor som inspirerar oss själva och andra. Stor lust att sjunga, glädjen att röra sig till musik och fallenhet att formulera sig i ord och skrift.

Obalans – Problem/ont i hals, tänder, öron eller nacke. Problem att uttrycka sig. Arrogant mot andra och dålig lyssnare. Tycker att ingen lyssnar eller förstår.

Sten – Blå bandagat, Turkos, Lapis Lazuli, Akvamarin.

Bra aktivitet – Yoga, Meditation, Qigong. Mantra.

Sjung ett mantra. När du sjunger vibrerar du loss stagnerad energi, vibrationer som påverkar hela vår kropp och vårt sinne.

Läs mer HÄR om detta chakra.

Sjätte chakrat – Pannchakra

SanskritAjna som betyder ta emot.

Färg – Indigo och Kungsblå

Placering – strax mellan och ovanför ögonbrynen. Kallas ibland för tredje ögat eller visdomens öga, anspelar på att vi med detta andliga öga kan se sådant vi inte kan se med våra fysiska ögon.

Nyckelord – Medvetande och intuition.

Balans – Ser helheten och har ett öppet sinne. Har en positiv inställning på livet och på framtiden. Värderar våra erfarenheter på ett positivt sätt så vi kan hitta vår väg i livet. Har en positiv självbild. Intuition, inre klarsyn och visionär förmåga.

Obalans – Överanalyserar och känner rädsla för att lyckas och ha framgång. Koncentrationssvårigheter, dåligt minne, huvudvärk och mardrömmar. Svårt att koncentrera sig eller lätt får huvudvärk.

Sten – Lapis Lazuli, Bergskristall, Ametist, Flourit.

Bra aktivitet – Yoga, Meditation, Qigong. Mantra.

Gör meditation till din vardag! Skicka ljus och kärlek till dig själv och till allt levande som finns omkring dig. Skicka till personer, situationer och händelser.

Läs mer HÄR om detta chakra

Sjunde chakrat – Kronchakra

SanskritSahasrara som betyder tusenfaldig.

Färg – Violett

Placering – Toppen av hjässan.

Nyckelord – Enhet med allt, Universum och frid.

Balans – Klara tankar. Accepterar livet som det är och vi känner oss trygga. God sömn. Accepterar att vi är länkade med varandra och med det Stora Alltet, utan att ifrågasätta hur.

Obalans – Förvirring och ogrundat tänkande. Svårt att fatta beslut. Andligt beroende. Huvudvärk.

Sten – Bergskristall, Ametist, Flourit.

Bra aktivitet – Yoga, Meditation, Qigong. Mantra.

Gör en lista på drömmar som du vill uppnå. Meditera, andas och visualisera hur du uppnår dessa med lätthet.

Läs mer HÄR om detta chakra

Mina chakrasmycken