Rotchakrat

Som jag skrev tidigare ska jag gå igenom de olika chakrana under denna höst. Idag börjar vi nerifrån och kikar på vårt första chakra, rotchakra eller baschakrat som det också kan kallas för ibland. Detta chakra förknippas med färgen röd och har sin placering vid basen av vår ryggrad. Vid svanskotan och bäckenbotten. Våra ben och fötter ses som en förlängning av rotchakrat.

Grunden som vi skapar för våra liv.

Rotchakrat står för vår kontakt med jorden, att vi är grundade och känner trygghet. Grundtrygghet såsom mat på bordet, pengar, ett arbete att gå till, tak över huvudet. Rotchakrat innefattar även samhörighet med andra, en stabil balans tillsammans med andra. Mellan dig själv och din familj (föräldrar och syskon.) Men även din relation till dig själv. Acceptans till din kropp och sexualitet. Detta chakra står för stabilitet, överlevnad och tryggheten i livet. En bra balans ger dig mod att följa din livsväg.

Se detta chakra som grunden på ett hus. Bygger vi en bra grund att stå på utan sprickor och skeva väggar, har vi ett ombonat och stabilt hem. Men ett litet råd, bygg det inte allt för fixerat då huset även behöver ventilation och rörlighet. Världen utanför är i konstant föränderlighet och då är det bra om du kan gunga med ibland, utan att tappa ditt fotfäste.

Obalanserat chakra

Ett överaktivt rotchakra kan visa sig som girighet eller dominans. Håller hårt i sina pengar och har svårt att släppa människor som kanske i grund och botten ändå kanske inte är bra för oss i vår livsväg. Medan ett underaktivt rotchakra visar sig som vilsenhet, otrygghet, man kan bli ängslig och osäker. Man oroar sig för sin framtid och överlevnad och har svårt att släppa tankarna över detta.

Ett rotchakra i obalans kan även visa sig som fysiska problem runt detta område. Problem med bland annat  ländryggen, höft, bäcken och mer mensvärk och blödningar än vanligt. Man kan även få svårt att acceptera sin kropp och sin sexualitet.

Våra grundläggande behov kommer ibland att sättas i gungning, det gäller oss alla. Du kanske förlorar jobbet eller går igenom en svår separation med en kärlekspartner eller en vän. Men det finns olika tekniker som kan hjälpa dig att hålla balans i din grundtrygghet, i ditt rotchakra.

Vad kan man göra för att upprätthålla balansen?

Suficirklar – En skön yogaövning som släpper spänningar i höftpartiet. I höften sätter sig ofta instängda och undantryckta känslor.

Sitt i lätt meditationsställning/skräddarställning. Har du svårt att sitta på golvet, sitt då långt ut på en stol. Blunda gärna. Placera händerna på dina knän och rotera höften i cirklar medsols under en till två minuter. Sträva att hålla huvudet i mitten genom rörelsen. Tänk som om du skulle rotera din höft runt en centrerad stolpe samtidigt som du har en bok placerad på ditt huvud. När du cirklar framåt andas du in, när du cirklar bakåt andas du ut. Byt sen riktning på ett lämligt ställe för dig och rotera motsols under en till två minuter. Låt andetaget följa med hela vägen. När du cirklar framåt andas du in, när du cirklar bakåt andas du ut. Avsluta i ett djupt andetag långt ner i magen, håll andan, tänk färgen röd och känn energierna i rotchakrat.

Mantra / Affirmation – Jag rör mig fritt runt mitt eget center och känner mig grundad, trygg och hel.

Övriga tips

  • Omge dig med röda saker! Kläder, smycken eller andra röda assessorer som du kan placera ut i ditt hem. Stenar, dukar, ljus, blommor.
  • Ät mat som är röd.
  • Var ärlig mot dig själv och andra.
  • Organisera och städa ditt hem, släng ut gammalt skräp som bara ligger och tar plats.
  • Gräv i din trädgård eller plantera om dina blommor. Att arbeta med dina händer i jord och bland växter är grundande.
  • Ta en tyst och närvarande promenad ute i naturen. Känn kontakten med dina fötter mot marken.
  • Dofter som Patchouli eller Jasmin sägs vara balanserande för rotchakrat.

Läs mer HÄR om rotchakrat


Var alltid ärlig – Att tala sanning ger oss trygghet och stabilitet. Man behöver inte fundera på vad man sagt till andra och inte heller till vem man sagt det till.


Kram och kärlek!

//Anki

Tidigare inlägg

Chakrasystemet Del ett