FRÖKNÄCKE
Glutenfria mandelkex med sesam- och chiafrön
Ca 9 stycken
Ingredienser
- 1 ägg
- 1.5 dl mandelmjöl
- 2 msk chiafrön
- 2 msk kokosolja
- En nypa salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält oljan försiktigt och låt svala lite. (Glöm ej ett lock vid sidan av kastrullen om olyckan skulle vara framme.)
- Blanda övriga ingredienser i en bunke.
- Klicka ut degen till små kex på en plåt med bakplåtspapper. Jag använde ett matskedsmått för att få jämnstora storlekar. Tryck ut degen i önskad storlek.
- Grädda i ca 8-11 minuter. (Beror på tjockleken på kexet.)
- Låt svalna på galler. Ät som de är eller med en god röra till.
Fröknäcke
ca 36-40 bitar
Ingredienser
- 1.5 dl havregryn
- 1.5 dl majsmjöl
- 0.5 dl sesamfrön
- 0.5 dl pumpakärnor
- 0.5 dl solroskärnor
- 0.75 dl linfrön
- 2 krm salt
- 1 msk rapsolja
- 2.5 dl vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 160 grader
- Blanda alla ingredienser förutom vatten i en skål.
- Koka upp vattnet och häll det över de andra ingredienserna. Rör om ordentligt.
- Kavla ut degen till en tunn rektangel mellan två bakplåtspapper.
- Dra bort det övre papperet från degen och lägg det andra bakplåtspapperet med degen på en plåt.
- Strö över lite flingsalt.
- Skär ett rutmönster i degen med en pizzaslicer (eller en kniv.)
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 minuter. Om fröknäcket känns degig i mitten, låt då brödet stå kvar i ugnen på eftervärmen.
- Låt svalna på galler. Ät som de är eller med en god röra till.
Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.
Kram Anki