Julen, barnens högtid

Då var den här i år igen. Julen. Barnens högtid då härliga familjetraditioner sätter grunden för vad som ska föras vidare år efter år. En högtid jag alltid har älskat och som alltid legat mig varmt om hjärtat, fram tills för några år sedan. Då vi stod där barnlösa, tomma och med ofrivilligt brutna familjetraditioner.

Jag har kommit över den värsta sorgen som ofrivilligt barnlös, men under den här perioden är det ändå mentalt jobbigt. Den övervägande reklamen och sociala medier är riktat och har sitt fulla fokus till och om barnfamiljer. Det går inte att gå blundandes igenom! Det blir en årlig påminnelse om vad andra har och inte vi. Dessutom blir det även en årlig påminnelse om vår misslyckade IVF. 1 december 2012 sattes guldembryot in, embryot som inte ville stanna kvar.

Helst av allt skulle jag vilja åka bort under julen, till en plats med bara vuxna. En solig och varm strand med en paraplydrink i min hand och Andreas bredvid. Men då är jag väl egoistisk. Eller?

Att jämföra lidande är aldrig förnuftigt

Alla har vi våra kamper i livet och med dagens blogginlägg vill jag inte alls på något sätt förminska de som har barn. Jag är oerhört glad för er skull och missunnar er inte en sekund av kramar, kärlek och närvaro tillsammans med era barn.

Att jämföra lidande är aldrig förnuftigt. Jag har min ofrivilliga barnlöshet. Någon annan där ute är ofrivilligt arbetslös, ofrivilligt singel, ofrivilligt ensam, har en ofrivillig kronisk sjukdom i kroppen eller kanske går igenom en tuff skilsmässa. Listan kan göras lång, och jag tror ni förstår vad jag menar.

Istället för att jämföra lidanden mellan varandra, öka då din förståelse och känsla för andras liv och verklighet. DET är ett stort steg för medmänsklighet, respekt och kärlek.


Ibland är det svårt att se perspektiv när det finns något man längtar efter så oerhört mycket.

Men att jämföra lidande är aldrig förnuftigt.


Till alla er som följer min blogg, läser om mina tankar och känslor ger jag er här och nu en varsin stor julkram! Fylld med kärlek och ljus. Ta hand om dig och varandra och skapa fina minnen tillsammans.

Föresten, är knäck ett måste på ditt julbord och du ännu inte har kokat den? Då vill jag tipsa om de här som jag gjorde för första gången förra året. Oförskämt goda knäck med kokosgrädde!

God Jul!

Tidigare inlägg

Födelsedag, mammografi och TadasanaOm du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki