Nybörjarguide för att börja meditera

När vi börjar observera vår andning kommer vi inom kort uppmärksamma att andningen har en stark koppling till våra känslor och tankar. Sorg, glädje, kärlek, lust… alla har en egen andningsrytm. Detta i sin tur medvetandegör alla våra tankar och känslor – vi får lättare att observerar tankarna istället för att helt tro att vi är dem.


Plats – Hitta ett ställe där du vet att du kan få sitta ifred och ha gärna bekväma kläder på dig som inte trycker och klämmer. Har du familjen runt omkring, be dem då vara tysta och stilla så att du kan få en stund i tystnad. De kan läsa en bok eller måla i ett kollegieblock… eller ta en promenad under tiden. Eller varför inte, bjud in dem till att vara med. Det handlar om kärlek och respekt. Stäng också av telefonen så att du verkligen får sitta i lugn och ro.

Hållning – Sitt i en stolt hållning med rak rygg. Tänk som om du hade en tråd som gick från toppen av ditt huvud och att någon höll den andre änden på tråden rakt och stabilt. Placera dina händer i dina knän, gärna med handflatorna uppåt och blunda gärna.

Andningen – Låt andetaget vara naturligt och försök att andas med magen. Lugnt och stilla utan att ändra på din naturliga andningsrytm. Andas in och ut genom din näsa. Fokusera på förnimmelser av dina andetag. Hur känns det när du andas in, varmt eller kallt? Hur känns det när du andas ut, varmt eller kallt? Är andningen rytmisk eller tar det emot någonstans?

Tankar – Det kommer att dyka upp tankar då du sitter i tystnad och det är helt okej, döm dig inte för det. Uppmärksamma tankarna och för sen tillbaka ditt fokus på dina andetag.

Tiden – Är du helt ny i att meditera, börja med korta sekvenser. 2 – 5 minuter varje dag är en jättebra start. Ställ gärna en timer på den tid som du vill avsätta för meditationen så du kan helt fokusera på det du gör i stunden.

Att komma tillbaka från meditationen – Innan du öppnar ögonen, gnugga då handflatorna mot varandra så de blir härligt varma och placera sedan händerna över dina ögon. Öppna långsamt dina ögon. På så sätt kommer din närvaro lugnt och stilla tillbaka från din meditation. Rör sen försiktigt på resten av din kropp och ta några djupa medvetna andetag.

Har du frågor eller vill du berätta hur det går? Mejla mig gärna på anki@pearlnharmony.se