Naturens medicinskåp

Kryddor och örter har i tusentals år används av människan. Dels för dess läkande verkan och även för smaksättningen utav maten. En bra källa för antioxidanter på ett naturligt sätt. Jag har alltid haft ett stort intresse för naturens egna medicinskåp. Ett intresse som väktes upp av min mamma som ofta tog mig ut i skogen och visade mig olika örter och dess läkande påverkan på människor. Min första lärdom var av växten blodrot, som kan minska blödningar samt också blåsor i munnen.

Här nedan har jag listat några kryddor och örter som man oftast har hemma, i sitt kryddskåp eller i kylskåp.


Chili

Chili har antiinflammatoriska egenskaper och läkande för mag- och tarmslemhinnan. Hjälper till att öka ämnesomsättningen i kroppen och stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens egna morfin, vilket ger en känsla av ökat välbefinnande. Innehåller också rikligt med antioxidanter.

Morgon- och kvällsdrink med chili – Lägg 1 krm chilipulver i ett glas med vatten för att uppnå bättre cirkulation och hjärthälsa.

Gurkmeja

Gurkmeja är nog krydda nummer ett när det gäller hälsoeffekter. En kraftfull antioxidant som är bra mot bland annat inflammationer, reumatism, hudproblem, magproblem och gallsten. Motverkar även svamp och bakterier och kan även användas vid sårbehandlingar. Rekommenderas att tas tillsammans med en gnutta svartpeppar för att få ut alla verksamma ämnen. Gurkmeja håller dessutom hjärnan frisk.

Är du en smoothieälskare? Strö då med fördel i lite gurkmeja i din vanliga smoothe. Mixa allt tillsammans och njut av den goda smaken och av alla hälsoeffekter som tillkommer av denna gyllengula krydda.

Ingefära

Sägs ha en avgiftande effekt på kroppen. Bra för bland annat immunförsvaret, ämnesomsättningen och för blodcirkulationen. Ger lindring vid ledbesvär som till exempel artrit och artros.

Ingefärste vid förkylning – Sjud bitar av färsk ingefära i vatten ca 10 minuter. Sila bort ingefärsbitarna och tillsätt lite honung, citron och gurkmeja. Andas med fördel in ångorna från ditt nybryggda te så att den välgörande effekten också går ända ner i lungorna.

Kanel

En kraftfull krydda som har många goda effekter på vår hälsa. Rik på antioxidanter och motverkar infektioner i kroppen. Sänker även blodsocker, blodfetter och sätter fart på blodcirkulationen. Bakterie- och svampdödande och förbättrar matsmältningen. Sägs även hjälpa till att minska på sötsuget.

Så varför inte strö lite kanel över din yoghurt eller frukostgröten? Gott, nyttigt och bra för din hälsa!

Vitlök

Har starka antiinflammatoriska egenskaper och innehåller även rikligt med antioxidanter. Att den innehåller antibakteriella och antivirala egenskaper är väl ingen hemlighet. Hjälper mot högt blodtryck och höga blodfetter.

Vitlöksdryck i förebyggande syfte – (som inte lämnar lukt efter sig.) Krossa en vitlöksklyfta och låt dra i ett glas vatten, en till två timmar. Sila och drick ett glas när du känner att en förkylning är på gång. Har förkylningen redan slagit till, drick många glas varje dag.

Anis

Främjar matsmältningen, är kramplösande och antiseptisk. Även bra mot hosta och om du lider av huvudvärk. Kuriosa – I Indien äter man ofta anis efter maten för matsmältningssyfte och munuppfriskare. Känns magen uppblåst av gaser så tugga några anisfrön, vips så försvinner luften.

Aniste mot hosta – Mortla en rågad tesked anisfrö. Lägg de stötta fröna i en tekopp och häll över kokande vatten. Låt dra i ca 15 minuter. Sila bort fröna och drick.

Salvia

Salvia reglerar överaktivitet i kroppens svett-, saliv- och bröstkörtlar. En naturlig hjälp mot svettningar och vallningar i klimakteriet, samt hämmar även mjölkproduktionen när det är dags att sluta amma. Kan också  användas utvärtes för dess antiseptiska och svampdödande egenskaper. Har även visat sig ha en positiv verkan på Alzheimers och dåligt minne. Lindrar stress och lugnar nervsystemet. OBS – Ska ej användas om du ammar eller har njursvikt och neurovegetativ instabilitet!

Avkok på salvia – Använd 15 gram (inte mer) av torkade eller färska blad per liter kokande vatten. Låt stå tre minuter. Tillsätt lite citron och honung efter tycke och smak. Salvia kan vara lite bitter i smaken så använd den mängd sötningsmedel som du tycker passar dig bäst. Den här mängden avkok bör räcka i tre – fyra dagar.


Källhänsvisning – 10 Herbs That Heal, Kurera, KRYDDOR istället för MEDICIN?


Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki