Skuld, skam och medberoende

Jag hade redan förberett ett blogginlägg för denna fredag, ett inlägg om att låta känslorna ta plats och tips på en förlösande meditation. Men så såg jag en kväll, stjärnorna på slottet på SVT play med Kajsa Ernst. Mina tankar och ord kunde inte släppa taget om det inslaget. Det berörde mig ända in på djupet. Mina tårar rann som en vidöppen kran då Kajsa berättade om sin barndom med missbrukande förälder, medberoende, känslan av att inte passa in, barnlöshet och skuld och skam. För att idag se positivt på livet och skratta över plumpiga misstag. ”Ja! Jag gjorde fel!” Jag är inte mer än en människa och det är mänskligt att fela. I små ögonblick kändes det som om det var jag som satt där i tv rutan och berättade om mitt liv.

Cirkeln blev sluten

Så många år som jag gått omkring och omedvetet burit på skuld och skam över andras beteenden, skuld och skam som egentligen borde burits av någon annan, av den eller de som utfört den självcentrerade handlingen som riktades mot mig… Som i sin tur lett till ett omedvetet medberoende som påverkat mitt liv negativt, åsidosatt mina känslor, mina drömmar för att hjälpa och stötta andra i stället. Som i sin tur lett till min barnlöshet, medveten rädsla över att mitt barn ska råka ut för det som jag råkat ut för. Som i sin tur har lett till att min kropp tillslut sa stop och jag hamnade i ett då, ofrivilligt utmattningssyndrom. Cirkeln blev sluten.

Insikt över livet

Det kan tyckas låta fullständigt knäppt när jag säger att jag är tacksam över att utmattningssyndromet kom. För när den kom, spräckte den medberoendebubblan och jag fick ett öppnare och en mer harmonisk insikt över livet. Mitt liv. Det som jag ska leva här och nu. Hade jag inte fått den nödvändig andningspaus i livet, hade jag med all säkerhet fortsatt snurrat runt i ett ekorrhjul av omedveten skuld och skam. Mitt beteendemönster hade inte fört mig framåt utan denna paus. Och för det är jag Tacksam.

Kraften finns alltid i nuet

”Jag har ett holistiskt synsätt och tror att kroppen alltid strävar efter att hitta balans. Det innebär ett helhetsperspektiv på vem hela jag är – sinne, kropp, själ, ande, känslor, tankar. Hur du lever ditt liv kommer att spegla din hälsa och tvärtom. En sluten cirkel. Om du har ont i själen, kommer du ha ont i kroppen och vice versa” (Text hämtat från min sida – Om Anki och livet.)

Idag tar jag ett medvetet ansvar över mitt liv. Jag har sett mina negativa beteendemönster i vitögat och är idag medveten om att dessa har funnits. Smygandes bredvid mig i skuggan, steg för steg i livet. Jag har bearbetat dem och accepterat att det som har hänt, har hänt. Jag lägger ingen skuld eller skam på de eller dem som tidigare har gjort mig illa. Nu är nu och det är bara framåt som gäller. Som en starkare, gladare och mer närvarande kvinna.


Kraften finns alltid i nuet

– Louise L. Hay

Som ni redan kan gissa, nästa veckas blogginlägg kommer att handla om att låta känslorna ta plats, och ett tips på en förlösande meditation, hoppas vi ses då.

Under tiden vill jag tipsa dig om att titta in i ett tidigare inlägg i bloggen Ge dig själv trettio sekunder och en stor kram. Där hittar ni en enkel övning att träna upp din självkärlek. Ett viktigt steg i en livsförändring.

Kram och kärlek till er alla!

//Anki

Läs gärna också

Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki