Känner mig ödmjuk och tacksam

Efter morgonens meditation satt jag och funderade en stund på vilken enorm resa som jag har gjort inombords under detta år. Jag känner mig både ödmjuk och oerhört tacksam inför den stora  inre förändringen. Den livsviktiga förändringen som äntligen fick mig att stanna upp till slut.

Att periodvis ha mycket att göra är inget ovanligt. Alla känner vi oss någon gång stressade med tankar om att inte hinna med allt det som vi vill göra. Stundvis är det okej att känna så men stressar vi under en längre tid så tär till slut stressen sönder oss. Både fysiskt och psykiskt. Mitt första varningstecken som fick mig att börja tänka i banorna om utmattningssyndrom, det var att jag började glömma saker. Jag minns hur jag och min sambo faktiskt började skoja om att bladen i min inre kalender började att ta slut… ”Kanske jag börjar gå in i väggen som alla andra”, kom jag ihåg att jag faktiskt sa  december 2015. Lite ironiskt så här en lång tid efter.

Min hjärna har alltid varit som en inre kalender. Jag kom ihåg när vi var bortbjudna på middag, behövde aldrig skriva upp vare sig datum eller klockslag. Spelade ingen roll hur långt fram bjudningarna låg, jag mindes. Jag kom ihåg alla mina koder, till banken, mobilen, BankID. Jag kom ihåg när familj och vänner fyllde år. Jag kom ihåg vad jag skulle göra eller hämta då jag gick från punkt A till punkt B. Visst har jag haft andra symtom tidigare som bland annat trötthet, irritation och att konstant vara förkyld. Men när jag började glömma saker som jag alltid haft tryggt i min hjärna, eller vad jag skulle göra eller hämta från punkt A till punkt B, då kände jag att något var fel.

Idag lyssnar jag till kroppens signaler som direkt visar när jag har stress i kroppen. Idag gör jag även regelbundet övningar som minskar min inre stress:

 • Jag gör mina andningsövningar (som de flesta andra med utmattningssyndrom)
 • Jag tar mina pauser (som de flesta andra med utmattningssyndrom)
 • Jag ser till att göra en sak i taget (som de flesta andra med utmattningssyndrom)
 • Jag praktiserar mindfulness, Medveten Närvaro (som de flesta andra med utmattningssyndrom)
 • Jag praktiserar Mediyoga (som de flesta andra med utmattningssyndrom)
 • Jag crosstrainar (….kanske som de flesta andra med utmattningssyndrom)

Vet DU vilka dina signaler är? Ta dig en stund att fundera på det, då det är oerhört viktigt att veta. När du i förväg vet kan du mycket lättare förstå varningstecknen, då hinner du stoppa i tid.

Övningar:

Andas i en fyrkant:

 1. Blunda och föreställ dig en fyrkant.
 2. Låt blicken följa den vänstra sidan nedifrån och upp medan du andas in långsamt genom näsan. Räkna under tiden långsamt till fyra.
 3. Låt blicken följa linjen från det övre vänstra hörnet till det över högra hörnet medan du håller andan och långsamt räknar till fyra.
 4. Låt sedan blicken gå från det övre högra hörnet till det nedre högra hörnet medan du långsamt andas ut genom munnen och räknar till fyra.
 5. Medan blicken går tillbaka till det vänstra nedre hörnet håller du andan i fyra sekunder. Fortsätt så under en stund.

En annan övning kommer från Yoga Kost Hälsa, en andningsövning och meditation som balanserar vänster och höger hjärnhalva. Balanserar även det edokrina körtelsystemet.

Nu önskar jag er alla en underbar dag. Kramar finns som alltid till er alla. Ta hand om dig och varandra. Idag, imorgon och alla andra dagar!

Kram och kärlek!

//Anki