Utmattningssyndrom del två

Tårar är ord från hjärtat som munnen inte klarar av att säga

Det här kommer att bli bra…

Är du redo för det här frågar jag mig där jag står framför spegeln, och gör mig i ordning för min första dag på nya jobbet. Nu med en avsköljd tandborste i min hand som är på väg in i badrumsskåpet. Är du frisk från ditt utmattningssyndrom nu, Anki? Har du gjort rätt val i livet, att komma tillbaka för att jobba inom barnomsorgen igen? Har du läkt dig själv? Känner du dig hel?

Jag tänker orden tyst för mig själv. Plötsligt förnimmer jag en obekväm värka i mina öron och bihålor. Ett tungt tryck över bröstet börjar också långsamt växa fram. Jag tar några djupa och långa medvetna andetag.  Inhale, exhale, and repeat. Inhale, exhale and repeat. Inte rätt tid att börja tveka nu. Jag har ju redan tackat ja till en ny tjänst, de räknar med mig nu. Jag är ingen svikare! I dag är en bra dag för en ny start i mitt liv, viskar jag tyst till mig själv. Det här kommer att bli bra, Anki.

Gråtmild och kletiga tankar

Det blev inte så bra.

Tre veckor senare blev jag återigen sjukskriven på heltid och med fler och värre symtom än tidigare. Känselbortfall, feber, yrsel, tinnitus och sjukt ont i öronen, koncentrationssvårigheter, ångest, ont i kroppen (nu i hela kroppen). I sjukintyget stod även ordet – gråtmild – och jag var så trött! Hela kroppen skrek efter sömn och vila, men jag kunde inte slappna av så pass att jag kunde sova. Och de gånger när jag äntligen somnade, sov jag max två timmar.

Tankarna malde: Varför blev det så här? Vad gjorde jag för fel den här gången? Vad säger och tycker mina nya arbetskollegor? Tycker de att jag har svikit dem? Varför gråter jag hela tiden? Varför har jag så ont!? Tänk om inte Andreas orkar med mig en gång till? Tänk om han lämnar mig? Hur ska jag klara mig då!? …och så började jag planera min flytt hem tillbaka till Östersund igen (för säkerhetens skull, ifall Andreas väljer att lämna mig. För vem vill leva med en sån här misslyckad människa som inte tar sig upp ur sängen och bara ligger och gråter?). Då blir det en flytt tillbaka till min bror, min svägerska och mina vänner där uppe. Hur ska vi dela upp vårt boende? Det höj- och sänkbara skrivbordet, det SKA jag bara ha! Vem kunde hjälpa mig med flytten? Hur skulle jag få tag på en lägenhet där uppe igen? Hur gjorde man när man skulle ändra sin adress? Ska jag flytta med bil eller hyra en flyttbuss? Kanske jag kan börja ta upp skrivandet och smyckestillverkningen igen då? …och så höll det på. Klet, kladd och malande tankar som aldrig ville tystna! In i minsta lilla detalj petade jag i ord, tankar och framtida planeringar. Istället för att låta min kropp och min hjärna vila.

KEDS och tårar

Min dåvarande läkare Gustaf var en av de bättre läkare som jag har träffat. Han var ödmjuk. Han såg mig. Han lyssnade på vad jag sa. Inte utan att ignorera ”normala” förklaringar (klimakteriefrågan kom bland annat upp, jag var ju ändå 40+), ställde han diagnosen utmattningssyndrom efter samtal och massa tester. Inte långt efter vårt första möte skrev han en remiss till en av psykologerna på Närhälsan. En månad efter remissen skickades in, satt jag mittemot en kvinna i min egen ålder, på andra våningen i Närhälsans lokaler, och grät. Det var ingen stor ordväxling den första dagen. Andra gången vi satt mitt emot varandra, fick jag fylla i ett KEDS-test mellan tårarna och snurvlandet. Jag fick 39 poäng av 40 möjliga i det testet. För första gången i mitt liv snuddade jag ”äntligen” vid full pott på ett prov!


Tårar är ord från hjärtat som munnen inte klarar av att säga


Läs också

Utmattningssyndrom del ett

Utmattningssyndrom del tre

LIVET – HÄR OCH NÄRVARO

Ni har väl sätt att jag delar med mig av en gratis e-bok eller pdf om personlig utveckling och mental träning? Där jag skriver och berättar om egna upplevelser och reflektioner som hjälpte mig ut ur utmattningssyndrom.

Klicka på bilden och läs mer om bokens innehåll och hur du kan få den.

Båda formaten är helt och hållet kostnadsfria.

Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki