Vilken etikett har du?

”Duktig flickan”, ”Starka killen”, ”Den ansvarsfulla”, ”Den slarviga”, ”Den frispråkiga”, ”Den tystlåtna”… Har du någon etikett som omedvetet format eller formar ditt liv? Ta ett djupt andetag och fundera på – Vilken etikett har du?

Vilken etikett har du? Duktiga flickan? Starka killen?

Ord är kraftfulla

Man får väldigt tidigt i livet höra vem man är som person, som en osynlig etikett som man sedan omedvetet bär med sig. Dessa etiketter kommer inte bara utav sig själva utan den kommer ursprungligen från andra personer. Jag själv fick etiketten ”Duktiga flickan” utav mina föräldrar. Jag var hjälpsam mot andra och väldigt noga och effektiv i allt jag gjorde.

På min förskola där jag tidigare jobbade fick en av killarna etiketten ”Starka killen”. Etiketten blev satt av bland annat hans kompisar på förskolan. Vi gjorde en veckans reflektion där alla fick berätta något om varandra, något som man tycker om hos någon annan som satt med i rummet, just här och nu. De andra barnen fick en mix av självhöjande ord, men alla sa precis samma sak om den här killen, han var stark. Tankarna och diskussionerna som togs upp av barnen när vi berörde ordet styrka gick ut på att om man slår sig så gråter man inte. För starka killar biter ihop och blir aldrig ledsen. Den här ”Starka killen” kunde ramla utan att gråta. Den här ”Starka killen” kunde springa in i en kompis utan att gråta. Den här ”Starka killen” kunde ramla av gungan utan att gråta. Och när den här ”Starka killen” ramlade av cykeln, reste han sig bara upp, borstade av gruset från sina knän, utan att fälla en tår.

Den föråldrade etiketten fick jag jobba med för att omdefiniera, för enligt mig är det en styrka att våga gråta och våga visa sina känslor. Oavsett vilket kön man föds med. Den här ”Starka killen” berättade då att han faktiskt grät, men bara när ingen annan såg på. ”För pappa säger att starka killar inte gråter…” Han var fem år och som redan fått en etikett av andra som han själv inte var bekväm med, utan fick istället smyga undan för att få utlopp för sina känslor. ”För pappa säger att starka killar inte gråter…”

Jag har kraft att förändra

Synliggör dina etiketter

Den inre programmeringen som man får som liten, den lever man sedan sitt liv med. Det är inte förrän man börjar reflektera och göra ett medvetet arbete med sig själv, över sina tanke- och beteendemönster som man börjar synliggöra sina etiketter och kan då göra ett medvetet val. Behålla dem eller radera dem och skapa nya som passar in i den jag vill vara.

Precis som med attraktionslagen drar vi till oss det vi tänker på, vare sig vi vill eller inte – Ord är kraftfulla.

Veckans självreflektion

Hur ser dina etiketter ut? Vad säger dina etiketter om vem du är och vad du kan? Stämmer dina etiketter med den du vill vara?

och slutligen…

Sätter du etiketter på någon i din närhet?


Orden formar liv

Livet hittar form i dig

Skapar sammanhang

Önskar dig nu en underbar helg och vecka. Lev ditt liv och njut! Som jag skrev i gårdagens inlägg på INSTAGRAM – ”Allt vi gör och allt vi inte gör mot oss själva och varandra – spelar roll. Så ta hand om dig och de du möter. Le. Se. Kramas. Njut. Skratta. Beröm. Säg hej 💖”

Kram//Anki

LÄS GÄRNA OCKSÅ

Om du har gillat det du har läst, dela gärna till dina vänner så att de också kan få ta del av det som du gillat. Väljer du att ta delar ur texten, glöm ej då att hänvisa vart ifrån du hämtat din text.

Kram Anki